keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Koulumaailmassa tapahtuu – rakentamisen haasteita



Tällä hetkellä Kisatien koulu odottaa uusia piirustuksia. Ne lienevät jo tilakaaviota tarkemmat. Alkaa olla aikakin, sillä alkuperäisen aikataulun mukaan koulun osalta rakennuksen pitäisi olla valmis syksyllä 2016. Näyttää kyllä vahvasti siltä, että aikataulu ei tule pitämään – ollaan jo sen verran myöhässä. Rahaa palaa turhaan. Toivottavasti kuitenkin saadaan lisävauhtia hankkeeseen, ettei ainakaan vuotta 2017 kauemmas ei tarvitse mennä. Siihen samaan syssyyn valmistuisivat myös liikuntatilatkin.
Näin hiljattain ohjelman rakentamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Yhtenä syynä homeiden ja kosteusvaurioiden syntyyn oli rakennusmateriaalin kastuminen rakennusaikana. Se on ollut melkoinen haaste ja siihen on puututtu erilaisilla suosituksilla, joilla ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi tehoa. Siksi nyt oikein asetustasolle kaavaillaan muutosta, joka edellyttää rakennuksen ja materiaalin suojaamista rakentamisaikana. Muutos ei varmaan ehdi meidän koulumme rakentamiseen, mutta asia voidaan ja pitää ottaa huomioon tarjouspyyntöä tehdessä: edellytetään, että rakennus on suojattava rakennusvaiheen aikana. Näin kunta voi varmistaa, että rakennus pysyy koko ajan kuivana. Samoin materiaalien osalta.
Vähän kyllä huolettaa tuo aikataulu myös vanhan koulun purkamisen osalta. En ole nähnyt Hilmassa (julkiset hankinnat) vielä tarjouspyyntöä purkamisesta, joten sekin taitaa olla vielä auki. Koulussa ensi lukuvuotta täytyy jo suunnitella kiireellä ja sinnekin tarvittaisiin tietoa, mitä tiloja on mahdollisesti käytössä.
Uuden rakennuksen pohjatöitäkin olisi varmaan otollista tehdä kesällä. Heinäkuu on tunnetusti kuukausi, jolloin ei paljon tapahdu – en tosin tiedä, onko siihen nyt varaa. Mutta ensinhän pitäisi varmaan se vanha rakennus saada pois tieltä…
Kisatien koulu on ollut vuoden kohta lukuvuoden parakeissa. Monien vaikeuksien jälkeen koulutyö siellä vähitellen normalisoituu. Jonkinasteista sisäilmaongelmaa on sielläkin ollut vaivana. Edelleen olen samaa mieltä niiden rehtoreiden kanssa, jotka ovat läpikäyneet huonosta sisäilmasta kärsineen rakennuksen korjauksen tai uudisrakentamisen: vanhasta home- ja sädesieniongelmaisesta rakennuksesta ei kannata viedä minkäänlaista puhdistettuakaan tavaraa väliaikaisiin tai uusiin tiloihin.
Niemenkartanon koulun sisäilmaongelmasta on juuri valmistunut tutkimusraportti, jossa luetellaan aika paljon erilaisia korjauskohteita – pikaisiakin. Kokonaisuutena näyttäisi siltä, että tämä koulu pystytään korjaamaan, jos tahtoa riittää. Aikataulu vaan on kiireinen: kesällä, kun koululla ei ole oppilaita, pitäisi tehdä korjaukset. On aika utopistista kuvitella, että isompia lattia- ja seinäkorjauksia voitaisiin tehdä koulutyön ollessa käynnissä. Nyt vaan kiireesti korjaussuunnittelu käyntiin ja työt aloitettava heti, kun koulutyö loppuu. Enää ei ole varaa vitkutella.
Entäpä lukiorakennus? Sillekin piti tehdä vastaavia tutkimuksia kuin Kisatien ja Niemenkartanon kouluille. Mitään vaan ei ole kuulunut. Kesä olisi sielläkin otollista korjaamisaikaa. Siihen mennessä pitäisi tutkimukset ja korjaussuunnitelmat olla selville. Vaan kuinka onkaan käymässä?