tiistai 21. huhtikuuta 2015

Jospa se koulukin siitä rakentuisi…


Kisatien uuden koulun rakentaminen etenee omalla vauhdillaan. Ei liene maailman nopeimpia – tuo vauhti meinaan. Mutta jospa tulos olisi sitten sitä parempi.
Koulun suunnittelu on tällä hetkellä vasta tilakaaviovaiheessa. Menossa on vaihtoehto E. Paljon aikaa on mennyt mietittäessä millainen koulusta tulee. Nyt on kuitenkin saatu aikaan kolme päätöstä: rakennetaan uusi koulu ja tehdään siitä kaksikerroksinen. Kolmantena päätöksenä on, että koulu rakennetaan nykyiselle tontille. Itse olin siinä kuvitelmassa, että koko tontti on käytössä, mutta nyt näyttääkin siltä, että vain osaa tontista voidaan käyttää. Toki koko tonttiakin olisi haluttaessa voitu käyttää: se olisi edellyttänyt maansiirtotöitä.
Nyt koulun paikka tullee olemaan mahdollisimman korkealla urheilukentän puoleisella sivulla. Huolta herättää hieman se, että se tulee liian lähelle urheilukenttää. Urheilukentän ja uuden koulurakennuksen väliin on jäätävä pelastustie, jonka leveys pitänee olla vähintään kuusi metriä. Kun siihen otetaan mukaan (toivottavasti uudesta rakennuksesta poispäin viettävä) penkka, niin ainakaan nykyiselle tilakaavio E:n mukaiselle paikalle se ei oikein istu. Rakennusta on siirrettävä jonkin verran alaspäin, jotta tulisi hyvä.
Peistä on myös taitettu siitä, pitäisikö vanha koulu purkaa kerralla vai kahdessa osassa. Jotenkin tuntuu, että kahdessa osassa purkaminen tulee kalliimmaksi. Ajatuksena on ollut, että vanha rakennus purettaisiin siten, että kaksikerroksisen osan lisäksi purettaisiin osa matalasta urheilukentän puoleisesta rakennuksesta. Tällöin uuden koulun rakentaminen tapahtuisi käyttäen tätä kulkuväylää. Tuntuu ahtaalta. Myöskään vanhan rakennuksen alle ei päästäisi kokonaisuudessaan katsomaan mitä siellä on.
On ollut tarkoitus, että purkamisesta otettaisiin kahdet tarjoukset: osapurku ja kerralla purkaminen. Näin saataisiin jo hintoihinkin osviittaa. Mutta asialla taitaa olla kohta kiire, jos meinataan täksi kesäksi ehtiä. Julkiset tarjouspyynnöt, päätöksenteko ja valitusaika – nämä vievät runsaasti aikaa.
Pääsuunnittelija kuuli henkilökuntaa viime viikolla, jotta ainakin siltä osin saataisiin nopeutettua tätä rakennusprosessia. Kuiskeita kuului, ettei sekään miellyttänyt kaikkia…
Ei voi välttyä sellaiselta tunteelta, että koko rakennusprojektia viedään eteenpäin käsijarru päällä. Se tulee kyllä aika kalliiksi, maksammehan vuosittain vuokraa parakeista neljännesmiljoonan…